AKTUELNO

Marko Matić, Dejan Vuk Stanković, Milan Lađević i Nebojša Krstić podsećaju da su pretnje pokojnom premijeru relativizovane, što se radi i danas. Ističu da je premijer Đinđić kriminalizovan i optuživan za sve što učini, isto kao što danas napadaju i predsednika Vučića. Posebno se danas ističu napadi bazirani na pokušaju da se reši kosovsko pitanje, jer su i najpogodniji za rušenje imidža predsednika.

Prema istraživanju medijske mreže Antidot, napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije odvijaju se po istim mehanizmima i obrascima po kojima su se odigravali napadi na bivšeg premijera Zorana Đinđića i njegovu vladu, a iza napada na te dve, reformske vlade, stoje isti društveno-politički akteri.

Marko Matić, urednik medijske mreže Antidot ističe da su mehanizmi, način i obrasci napada na današnju vlast u Srbiji slični onima kojih smo bili svedoci pred atentat na Zorana Đinđića. Etiketirali su Aleksandra Vučića kao kriminalca, napadali mu porodicu, optuživali ga za diktaturu i cenzuru...

- Sada ga optužuju za izdaju Kosova i tada smo prepoznali da se ovo već dešavalo. Imamo prednost u odnosu na druge medije jer su nam dostupne privatne i javne arhive, te smo počeli da istražujemo. Pregledali smo hiljada stranica, pre svega medija, ali i saopštenja iz vremena Zorana Đinđića - kaže Matić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Danas se, kaže, akteri razlikuju jer na kreiranje javnog mnjenja danas utiču društvene mreže, dok su tada uticale političke stranke. U svakom slučaju Matić podvlači da se prepoznaje isti obrazac.

Otkriveno je da po dolasku Đinđića na vlast počinju izjave koje su gotovo identične. Povodom prve godišnjice petooktobarskih promena, Velimir Ilić izjavljuje da je Zoran Đinđić doveo mafiju na vlast u Srbiji. Podseća da je Ilić 2017. u julu izjavio da mafijaške grupe vladaju Srbijom.

Dragan Maršićanin je 2003. godine ispred DSS izjavio: "DS i Zoran Đinđić su političko krilo organizovanog kriminala", a 2018. Slaviša Lekić iz NUNS-a izjavljuje: "SNS je političko krilo organizovanog kriminala".

Kada je reč o ubistvu Momira Gavrilovića u avgustu 2001. mogla se pročitati izjava: "bivši pripadnik DB-a Momir Gavrilović ubijen je samo dan nakon što je Koštunici predao dokaze o povezanosti vrha Đinđićeve vlade sa kriminalom." Nakon ubistva Olivera Ivanovića Marko Jakšić izjavljuje: "Ivanović se plašio za svoj život, sa imenima je otišao kod predsednika Srbije, vlast u Beogradu nosi Ivanovića na duši".

Foto: TV Pink

Milan Lađević, glavni urednik "Srpskog telegrafa" kaže da je u vreme Zorana Đinđića premijer kriminalizovan i optuživan za sve. Isto tako je, ističe, danas sa Vučićem. Napadaju ga zbog mnogih stvari, ali ga ne mogu kriminalizovati jer nema afera. Ipak, ubacuju njegove najbliže saradnike u lažne afere.

- Vučić im je u redu, ali svi oko njega su lopovi, a bilo je da je Đinđić lopov, a da ljudi oko njega i nisu toliko - podseća Lađević.

Foto: TV Pink

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su napadali Đinđića i njegove najbliže saradnike, a da danas postoje tri nivoa napada: napadi na Vučića, napadi na njegovu porodicu i napadi na saradnike. Ističe da se vodi i kampanja protiv medija.

Politički razlog je u tome što su svi koji su predstavnici kapitala marginalizovani i stavljeni u okvir zakona. Pošto su frustritani ishodom izbora, krećete u paralelno učešće u kapmanji i baca se sumnja na demokratiju. Kada je reč o ekonomskom aspektu, relativizuju se svi pozitivni postupci u radu vlade: ako je rast tri odsto, postavlja se pitanje što nije pet. Ipak, kad smo bili u minusu, niko ništa nije pitao. Ističe se da smo podbacili, umanjuje se značaj investicija i šta god da vlast uradi ne valja - kaže Stanković za Pink.

Ističe da postoji pritisak sa društvenih mreža, pre svega Tvitera, koji je postao poprište najbrutalnijih napada i identifikacija Aleksandra Vučića sa moralno monstruoznim ličnostima, smatra politički analitičar.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da situacija u kojoj Vučića predstavljaju kao mafijaša nije nova i traje već neko vreme.

- Postojala je sumnja da postoji mogućnost da neko digne ruku na predsednika, sećamo se eksploziva u Jajincima, ulaska u kolonu... Ovakvo pakovanje traje već nekoliko godina, a sada je kulminacija pokušaja da se Vučić kriminalizuje i stigmatizuje, da se označi kao izdajnik Kosova - kaže Krstić. Ističe da će se dijalog o Kosovu završiti i da Vučić pokušava da izvuče najviše što može.

Krstić podseća da Jeremić izjavljuje da ne postoji zamrznuti sukob na KiM, a ne razume da je sukob zamrznut dok traje dijalog, a da će planuti čim se on završi.

Foto: TV Pink

Lađević i Matić slažu se da će se napadi intenzivirati upravo oko kosovskog dijaloga. Lađević podseća da albanski političari slave Jeremića i zahvaljuju mu na pomoći oko nezavisnosti Kosova.

- Rešenje Kosova ih ne zanima, već samo gledaju kako da dođu do vlasti - kaže urednik "Srpskog telegrafa".

Stanković ističe da postoje dva nivoa u kojima se događa medijska matrica koja oblikuje javni prostor u zemlji. Prva je stigmatizacija po različitim nivoima, a zatim relativizacija svih pretnji predsedniku Vučića, što smo videli i kod Đinđića. Negativno su opsednuti Vučićem zbog frustracije izbornim porazima i činjenice da im je vlast daleko. Predlažu ekstremna rešenja, a u Beogradu ne mogu da osvoje 3.700 glasova - kaže Stanković.

Foto: TV Pink

Analitičar kaže da, pored otrovnog jezika, i te kako je opasno relativizovati opasnost bilo kod političkog aktera. Ni u slučaju premijera Đinđića, podseća, relativizovane su pretnje premijeru.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Marko Matić

#Novo jutro

#Zoran Đinđić

'